Unha dieta proteica é unha dieta desequilibrada (intencionalmente desequilibrada) con restrición significativa de hidratos de carbono e suplementación con proteínas de alto valor biolóxico, vitaminas e minerais. Imos explicar todo isto un pouco.
En realidade, hai moitas dietas con restrición severa de hidratos de carbono e cada vez que hai unha nova no mercado, que di ser nova, pero en realidade é unha variante deste tipo de dieta restritiva; As máis populares son a dieta do doutor Atkins e a dieta Dukan. Ningún deles debe ser aplicado durante o seguimento por un especialista, e agora explicamos por que.
Certamente conseguen resultados rápidos de perda de peso , e é por iso que gañaron tanta popularidade; O problema que a maioría descoñece é que, sen un control médico especializado, este tipo de dieta pode ter graves consecuencias. É como algúns tratamentos: poden ser moi útiles, pero en mans de persoas non cualificadas poden ter resultados desastrosos.
É unha restrición severa de hidratos de carbono que promove a metabolización de graxas e proteínas. O das graxas parece moi interesante a primeira vista; ou o teu metabolismo habitual, con esta restrición de hidratos de carbono, é modificado e dous corpos cetónicos increméntanse metabólicamente (por iso estas dietas son cetoxénicas). Este é bo? É útil, xa que provoca unha diminución do apetito; É por iso que algúns pacientes se sorprenden de que poidan implementar unha restrición calórica tan importante a pesar da súa fama.
Pero poden aparecer outras consecuencias: hai unha grave perda de auga (por iso hai que beber moito) e electrólitos; Este último ou o maior problema que pode provocar é a perda de potasio, xa que podería aparecer unha baixa grave deste elemento e as consecuencias serían graves, por exemplo trastornos do ritmo cardíaco. Esta é a razón pola que é necesario complementar con achegas axustadas de potasio e realizar análises de control; Facer este tipo de dieta nunha secuencia analítica é certamente temerario.
Ademais, aínda que é unha dieta desequilibrada, é deficiente en vitaminas, que deben ser complementadas.
Que pasa coas proteínas? Con este tratamento o organismo envía proteínas; Do mesmo xeito que nos pareceu ben que utilizase graxas, non é tan bo que faga máis proteínas. Por iso hai que complementar con proteínas, e deben ser proteínas de fácil asimilación (ou o que se chama “alto valor biolóxico”). É por iso que lles chamamos “dietas proteicas”, porque conteñen un aporte especial de proteínas deste tipo. Certamente, é temerario utilizar produtos proteicos que se venden en ximnasios, tendas de nutrición, supermercados, etc., porque non están sometidos a un control sanitario específico.
Concluímos que unha dieta con restrición de carbohidratos e suplementos de proteínas e vitaminas minerais pode ser útil se hai un seguimento profesional rigoroso: é tratamento médico. E para empezar, isto implica facer unha historia e unha análise previa específica e un rigoroso seguimento clínico e analítico.
Dieta proteica: cando está contraindicada?
Un tratamento deste tipo require unha pregunta inicial fundamental: cando está contraindicada unha dieta deste tipo? Porque non todo no mundo pode nin debe facerse.
Non debe ser tratado por pacientes que reciben ningún tipo de medicación, como antidepresivos; Tampouco os que teñen problemas cardíacos, renais ou hepáticos ou diabéticos tipo 1.
dieta de proteínas; Que pacientes poden beneficiarse del?
- Os que teñen unha marcada obesidade.
- Os que tinguin fallaron con outro tipo de dietoterapia.
- Os que queren unha rápida redución de peso.
- Non hai contraindicación para a diabetes tipo 2, pero é unha contraindicación para o tipo 1 (agora falaremos de diabetes).
Todos os pacientes deben saber que esta dieta é unha axuda importante para comezar, pero non é a dieta coa que se manterán; Terá unha duración limitada e continuará cunha dieta equilibrada, esta, que se seguirá progresivamente para evitar, entre outros motivos, o efecto rebote. Por iso é importante integrar un tratamento dietético integral a longo prazo que inclúa a modificación estable de dous hábitos alimentarios.
Doutor Xesús Manuel Suárez, doutor endocrino